Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • doggfather: Árpád atyánk mielőtt a Hortobágy villanyoszlopai közé lovagolt volna, Japánban, illetve Ázsiában k... (2020.07.29. 15:16) A ninja színre lép
  • pro need for speed hun: a kocsikat csak gyorsversenyben használhatod (2012.12.31. 14:54) NFS - Undercover kódok
  • r.edina: Kedves Szerkesztő! Egy banneres együttműködéssel kapcsolatban kerestem meg Önt! A részletekkel ka... (2011.05.26. 11:02) Teszt: Dead Space 2 (Xbox 360)
  • szürkebarát: Egész jó könyv (azóta van két másik is a Splinter Cell sorozatban), de messze nem olyan jó(k), min... (2010.12.12. 17:34) Splinter Cell - A sejt
  • Mr. Láb: Ehhhehe jó kis kép. Kissé eltángálták a Qb-t:D:D (2010.10.11. 11:39) Kezdődik az új NFL szezon
  • Utolsó 20

Történelem kicsit másként

2008.12.12. 13:42 | matareseklan | 1 komment

1. NEM BIN LADEN támadt elsőként az USA-ra annak saját területén. Az "érdem" a mexikói Pancho Villáé, aki 1916-ban átkelt a Río Grandén, és megtámadta a texasi Columbus városát, ahol hét embert megölt. Az invázió kevesebb mint 10 órán át tartott. 
 
2. KOLUMBUSZ HÁROM KARAVELLÁJA CSAK KETTŐ VOLT: a Pinta és a Ni~na. Mert a felfedezésben részt vevő harmadik hajó nagyobb és más típusú volt. Eredetileg María Galanténak hívták, de Kolumbusz Santa Maríára keresztelte át.  
 
3. A SALEMI BOSZORKÁNYOKAT NEM ÉGETTÉK MEG MÁGLYÁN. De senki ne gondolja azt, hogy megkegyelmeztek nekik. Valójában felakasztották őket, mert ez volt a protestáns közösségekben szokásos büntetése a boszorkányságnak. 
 
4. NAPÓLEN NEM VOLT OLYAN ALACSONY. Valójában 168 cm-es volt, ez elfogadható méret volt az ő korában, sőt 4 cm-rel magasabb volt nagy ellenségénél, Wellington hercegnél.
 
5. A CASABLANCA c. filmben Bogart egyszer sem mondja azt, hogy: "Játszd újra, Sam". Valójában a mondat így hangzik: "Játszd el, Sam, játszd azt, Ahogy múlik az idő ", és Ingrid Bergman mondja. Hogy végképp leromboljuk a mítoszt, a Samet játszó színész (Dooley Wilson) csak énekelt, mivel nem tudott zongorázni. A kíséretet a stúdióban adták hozzá. 
 
6. A VIKINGEK NEM VISELTEK SZARVAS SISAKOT. Ez Gustav Malström svéd festő találmánya volt azokon az illusztrációkon, amelyeket 1820-ban készített a Frithiofs Saga című eposzhoz. E valótlan szarvak célja az volt, hogy szinte démoni lényként ábrázolja a vad északi harcosokat.
  
7. A SZÁZÉVES HÁBORÚ a valóságban 116 évig tartott: 1337-től 1453-ig, amikor is Anglia és Franciaország (a két érintett ország) királya véget vetett az ellenségeskedésnek (és amely évben Bizánc a törökök kezére került).
 
8. A BOSTONI FOJTOGATÓ, Albert de Salvo, nem fojtotta meg áldozatait. Legalábbis nem mindet. Egyedül az elsővel végzett így; a többieket viszont agyonverte vagy -szúrta.
 
9. GEORGE WASHINGTON nem volt az USA első elnöke. Az amerikai forradalom kitörésekor (1714) jeles személyek bizottsága Peyton Randolphot választotta ideiglenesen erre a tisztségre. Lemondása után nyolc további személy működött elnökként 1789-ig, amikor is végre elfogadták az amerikai alkotmányt és megtartották az első elnökválasztást, amelyen Washington győzött.
 
10. WALT DISNEY NEM TUDOTT RAJZOLNI és sosem rajzolt egyetlen híres figurát sem. Sok éven át azt beszélték, hogy Miki egér az ő alkotása volt, de ma már tudjuk, hogy ő kizárólag Ub Wickers rajzoló munkája, aki egy szívesség viszonzásaként megosztotta a szerzőséget Disney-vel. 
 
11. AZ OKTÓBERI FORRADALOM NOVEMBERBEN VOLT. Valójában (és a jelenlegi gregorián naptár szerint) november 7-ikén kezdődött, amikor Lenin és bolsevikjei Péterváron fellázadtak Kerenszkij kormánya ellen. A helyzet az, hogy 1917-ben Oroszországban még a Julián-naptár volt érvényben (amelyet a nyugati világ 1582 óta nem használt), e naptár szerint pedig a felkelés október 25-ikén tört ki. 
 
12. HERNÁN CORTÉS SOSEM GYÚJTOTTA FEL A HAJÓIT.* Bernal Díaz del Castillo elbeszélése szerint (ő volt a Mexikót meghódító expedíció krónikása) zátonyra futtatta és megfúratta őket, hogy elárassza őket a tengervíz. Egyet azonban érintetlenül hagyott, hogy Kubába menjen élelmiszer- és csapatutánpótlásért.  
* Vö."Ha mind megannyi Cortez Nándor, multunk / Hajóit eltökélten fölgyujtottuk," (Vajda János: Credo, 1888)
 
13. A HARLEMI VILÁGJÁRÓK (HARLEM GLOBETROTTERS) nem harlemiek, hanem chicagóiak voltak. Ebben a városban alakult meg a csapat 1926-ban, de a New York Globetrotters nevet vették fel, hogy kozmopolitábbnak tűnjenek. Végül 1932-ben választották eredetük megnevezésére a Harlem szót.
 
14. SHERLOCK HOLMES sohasem mondta ezt: "Nyilvánvaló, kedves Watson". Conan Doyle regényeiben a híres detektív igenis kimondja a nyilvánvaló szót, de sosem teszi hozzá a másik kettőt. A mondatot a ma ismert formájában egy Basil Rathbone főszereplésével készült 1939-es film forgatókönyvéhez írták. 
Nono; kezemben van A sátán kutyája Légrády testvérek-féle kiadása (1903?), ennek 8. és 9. oldalán is elhangzik a kedves Watson kitétel Sh. H. szájából...
 
15. A GUILLOTINE nem francia találmány, megalkotója pedig nem Ignace Guillotin doktor volt. Az egyetlen, amit a forradalmár tett, az volt, hogy hivatalos kivégző eszköznek javasolta. A rómaiak már ismerték és használták a nyaktilót. Egyes történészek úgy tartják, hogy Titus Manlius konzul találta fel, akit paradox módon ezzel az eszközzel végeztek ki.
 
16. VAN GOGH nem vágta le az egyik fülét; csupán egy darabkát a bal fülcimpájából. 
 
17. MÁRIA ANTÓNIA sosem mondta ezt a szégyenletes mondatot: "Ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot", midőn egy tanácsos a párizsi nép nyomorát magyarázta neki. Antonia Fraser történész fedezte fel, hogy ez kacsa: az ostobaság egy madame de Montespan nevű udvarhölgy szájából származik. Így került be Jean-Jacques Rousseau 1768-ban írt Vallomásaiba, pontosan 2 évvel azelőtt, hogy Mária Antónia Franciaországba érkezett. 
 
18. A NŐK MENETÉT FÉRFIAK ALKOTTÁK! A kenyér árának emelkedése 1789-ben népfelkelést váltott ki Párizsban. Késsel és sarlóval felfegyverkezve 6000 nő menetelt tiltakozása jeléül a versailles-i palota felé Theroigne de Mericourt vezetésével. A valóságban a nők még százan sem voltak, a menet zömét női ruhába öltözött férfiak alkották.  
 
19. A BASTILLE-BAN NEM VOLTAK POLITIKAI FOGLYOK. Hogy befejezzük a francia forradalmat, el kell mondanunk, hogy a legendás párizsi börtönben egyetlen ellenzéki sem volt. Csupán heten raboskodtak benne, valamennyien arisztokraták (köztük de Sade márki), akiket közönséges bűncselekményekért börtönöztek be: adósságok nem fizetéséért, vetélytárs párbajban való megöléséért... 
 
20. BRUCE LEE NEM VOLT KARATEKIRÁLY. Valójában sosem művelte a harcművészetek ezen ágát. Az övé a jun fan kung fu néven ismert másfajta harcmodor volt. A dzsetkundo tanítása a technikai alappal kezdődik. Ezt a technikai alapot tanította több mint 30 évvel ezelőtt Bruce a tanítványainak, és ő ezt hívta jun fan kung funak. 
 
21. JEANNE D'ARC NEM VOLT FRANCIA. Az az igazság, hogy a szent és hős leány Barban, egy lotharingiai helységben született, Lotharingia pedig abban az időben független volt. 
 
22. A JOBB OLDALI KÖZLEKEDÉS NEM VOLT MINDIG MEGSZOKOTT. A Római Birodalomban az út bal oldalán közlekedtek, és ez a szokás a nagy francia forradalomig megmaradt egész Európában. Az új rezsim vezette be a jobb oldali közlekedés szabályát, Napóleon pedig kiterjesztette Európa többi részére is, kivéve Angliát, Svédországot és azokat az országokat, amelyeket nem tudott meghódítani.
 
23. JOHN FORD NEM VOLT FÉLSZEMŰ. A kötést alkalmanként viselte 1934-ben egy szürkehályog-műtét utáni lábadozás során. Attól kezdve szokásává vált, hogy különcsége jeléül nyilvánosan hordja, bár hol az egyik, hol a másik szemére tette.
 
24. ARTÚR SOSEM VOLT KIRÁLY. Valójában egy Lucius Artorius Castus nevű római hadvezér volt, akit azért neveztek ki prefektusnak, hogy Bertát védje a barbároktól.
 
25. SOSEM LÉTEZETT 11.000 SZŰZ. Egy kölni templom kőtáblájába van vésve annak a 11.000 szűznek a legendája, akiket Attila hunjai gyilkoltak meg 449-ben. Jardiel Poncela egyik művében kétségbe vonta a szüzek ilyen magas számát; és igaza volt, mert ma már tudjuk, hogy a barbárok csak 11 fiatal lányt kínoztak halálra. 
 
26. NEM MARCO POLO HOZTA BE A TÉSZTÁT EURÓPÁBA, hanem az arabok Szicília 669-es inváziója idején (vagyis 600 évvel a nagy utazó születése előtt). Al-Idri muzulmán történész írta, hogy a szigeten megtelepedett arabok itriyah-ot, egyfajta metélt tésztát esznek.  
 
27. CUSTER TÁBORNOK sosem mondta azt, hogy "csak a halott indián jó indián". E szörnyű kijelentés igazi tulajdonosa Philip O. Sheridan tábornok.
 
28. ROBIN HOOD NEM VOLT NAGYLELKŰ RABLÓ, és nem azért lopott a gazdagoktól, hogy a szegényeknek adjon. Valójában egy Robert Hood nevű férfi volt, aki azért lázadt fel II. Richárd (nem pedig Földnélküli János) király ellen, hogy ne kelljen adót fizetnie.
 
29. NAGY KATALIN OROSZ CÁRNŐ nem egy lóval szeretkezve halt meg. Az uralkodó infarktusban halt meg, a rágalom azonban erotikus képekből álló magángyűjteménye felfedezése után keletkezett, amelyben zoofil jelenetek is akadtak.
 
30. A KALÓZOK NEM ÁSTÁK EL KINCSEIKET. Vagy nagyon ügyesen csinálták, mert egy sem került elő. Fosztogatásaik zsákmányát rendszerint a Tortuga-szigeti kocsmákban, bordélyokban és játékbarlangokban tékozolták el.  
 
31. ÁDÁM ÉS ÉVA SOHASEM EVETT ALMÁT. Már tudjuk, hogy ez csak mítosz, de ha így van is, a Genezis nem mondja, milyen gyümölcsről volt szó; csak azt olvassuk: "A kert fáinak gyümölcséből ehetünk. Isten csak a kert közepén álló fa gyümölcséről mondta: ne egyetek belőle, ne érintsétek, nehogy meghaljatok." Az alma mítosza valószínűleg a reneszánsz festőknek köszönhető.
 
32. MARLON BRANDO nem utasította vissza A keresztapáért kapott Oscar-díjat (1972). De maga helyett egy műindián nőt küldött (valójában egy álruhás mexikói nő volt), aki beszédet tartott a bennszülöttek jogainak védelmében.
 
33. SZENT JAKAB FEHÉR LOVA végül nem is volt annyira fehér! A santiagói székesegyház mennyezetén egy gesztenyebarna színű, fekete foltos ló hátán ábrázolják a szentet.
Ugyanakkor a Szépművészeti Múzeumban látható Tiepolo-képen (Compostelai Szent Jakab legyőzi a mórokat) fehér lovon ül az apostol...
 
34. ELEFÁNTTEMETŐK NEM LÉTEZNEK. Nagyszámú vastagbőrű csontvázának előkerülése ugyanazon a helyen azt a látszatot keltette, hogy létezik egy mitikus hely, ahová az elefántok maguktól elvonulnak meghalni. A rejtélyt Rupert Sheldrake biológus fejtette meg, az ő magyarázata szerint valójában az történik, hogy egyazon csorda öreg vagy beteg példányai ivóhelyek közelében maradnak és ott halnak meg. 
 
35. HA A HEGY NEM MEGY MOHAMEDHEZ, MOHAMED MEGY A HEGYHEZ? Ez a mondás egyetlen iszlám szent szövegben sem szerepel, hanem Francis Bacon angol filozófus egyik példázatából való.  
 
36. A SKALPOLÁS NEM A RÉZBŐRŰEK SZOKÁSA VOLT. Ők a franciáktól vették át, akik megkövetelték zsoldosaiktól minden megölt indián hajas fejbőrének beszolgáltatását a jutalom fejében. 
 
37. A HÁROMKIRÁLYOK NEM HÁRMAN VOLTAK. Máté evangéliuma csupán napkeleti bölcsek látogatását említi, de nem adja meg a számukat, és azt sem mondja, hogy királyok voltak. 
  
38. "ÉS MÉGIS MOZOG." Nincs bizonyíték arra, hogy Galilei valóban ezt mormolta volna, amikor az Inkvizíció tudományos nézeteinek visszavonására kényszerítette 1633-ban. A történészek ma úgy vélik, a mondat Giuseppe Baretti torinói író és kiadó találmánya a Biblioteca italiana (1757) című könyvből. 
 
39. A RÓMAI CSÁSZÁROK nem mutattak lefelé vagy felfelé a hüvelykujjukkal egy gladiátor megölését vagy életben hagyását jelzendő. A zárt ököl felmutatása a kegyelem jele volt; de ha a hüvelykujj elállt az ököltől, az utasítás volt a vesztes kivégzésére.   
 
40. AL CAPONE UTÁLTA A SPAGETTIT és az olasz tészta szinte minden változatát. Ezt a gengszterszerepek specialistája, George Raft színész mesélte el az életrajzában, akit Capone (a színész nagy tisztelője) egyszer meghívott vacsorázni -- és kínai menüvel lepett meg!
 
41. A LÁZADÁS A BOUNTYN nem zendülés volt Blight kapitány zsarnoksága ellen. Az ok kevésbé nemes volt: az arisztokrata származású tiszt, Fletcher Christian bujtotta fel a legénységet a kapitány ellen, mivel nem viselte el, hogy Blight állandóan reklamálta a kölcsönadott pénzét.
 
42. JULIUS CAESAR NEM CSÁSZÁRMETSZÉSSEL SZÜLETETT. A történészek álláspontja ez, mivel az anyja akkor halt meg, amikor a fia már elmúlt 30 éves abban az időben, amikor a nők nemigen élték túl ezt a műtétet. Az viszont biztos, hogy ez a beavatkozás egy Caesar által hozott törvényről kapta a nevét. Ennek értelmében a babát ki kellett venni anyja hasából, ha az a terhesség hetedik hónapja után halt meg.
 
43. TIBERIUS ORGIÁI - MÍTOSZ. Suetonius leírja, hogy a császár azért tette székhelyét Capri szigetére, hogy távol legyen a korrupt római nemességtől.

A bejegyzés trackback címe:

https://matareseklan.blog.hu/api/trackback/id/tr15818966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reisz Manfréd 2008.12.13. 01:16:14

És még mennyi más lehet, amiről azt hisszük, hogy tudjuk hogyan történt...
süti beállítások módosítása