Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • doggfather: Árpád atyánk mielőtt a Hortobágy villanyoszlopai közé lovagolt volna, Japánban, illetve Ázsiában k... (2020.07.29. 15:16) A ninja színre lép
  • pro need for speed hun: a kocsikat csak gyorsversenyben használhatod (2012.12.31. 14:54) NFS - Undercover kódok
  • r.edina: Kedves Szerkesztő! Egy banneres együttműködéssel kapcsolatban kerestem meg Önt! A részletekkel ka... (2011.05.26. 11:02) Teszt: Dead Space 2 (Xbox 360)
  • szürkebarát: Egész jó könyv (azóta van két másik is a Splinter Cell sorozatban), de messze nem olyan jó(k), min... (2010.12.12. 17:34) Splinter Cell - A sejt
  • Mr. Láb: Ehhhehe jó kis kép. Kissé eltángálták a Qb-t:D:D (2010.10.11. 11:39) Kezdődik az új NFL szezon
  • Utolsó 20

Teszt: Call of Duty - Modern Warfare 2 (X-box 360)

2009.11.13. 12:58 | matareseklan | Szólj hozzá!

Azt hiszem, hogy az elmúlt 1 év egyik legjobban hype-olt játéka az MW2 volt. Az első rész hatalmas siker volt, mind pc-n, mind konzolon rekordokat döntögetett, így a folytatástól még többet vártunk, és azt kell mondanom, hogy a készítők eleget tettek az elvárásainknak. Az előzetesek alapján mindenki egyetértett abban, hogy a játék nem lehet rossz, már csak attól tartottunk, hogy mindent lelőnek az előzetesekben. Azonban szerencsénkre, nem ez történt.
 
Amint a kezeim közé került a játék, még a box-ra való felmásolásra sem voltam elsőre hajlandó, azonnal játszani akartam és megtudni, hogy él vagy meghalt, Price, mi lett Soap sorsa és milyen kalandok várnak ránk. A készítők a játék „intrójába” összefoglalják, hogy mi történt az első részben megismert világgal, milyen fontosabb és emlékezetes dolgok történtek (Zakhajev nemzeti hős?, na neee).
 
Természetesen, ahogy már megszokhattuk most is több szálon futnak az események. Szerepelünk Ranger-ként, de a Task Force 141-ben is harcolunk, ott már az első részben főszereplőként játszó „Soap” társaként. Afganisztán, Brazília, Oroszország és Amerika lesznek a főbb területek a játékban, ahol megfordulunk. Így magától értetődően lesznek sivatagos és havas pályák, megfordulunk kertvárosban, és Amerika fővárosában is. Igen, a jó öreg D.C-ben is látogatást teszünk (ez már az előzetes videókból is kiderült), miután betámadnak minket az ellenfelek. Elsőre el sem akartam hinni, hogy az IW megjátszott egy ilyet, nem csak vér folyik az USA utcáin, de nincs játékos, akiben ne hagyna mély nyomot, ahogy egy Burger King körül ejtőernyősök érnek földet, majd PSZH-k jelennek meg és elkezdik sorozni a kertvárosi házakat…
 
Persze nem ez a legdurvább rész, hiszen a sokak által felháborodást keltett „No Russian” nevű pálya magától értetődően az egyik legdurvább, legváratlanabb és leghihetetlenebb része a Modern Warfare 2-nek. Igen, terroristaként is helyt kell állnunk (beépülve a rosszak közé), azonban mielőtt bárki is halomra kezdené lőni a civileket, a játék felajánlja, hogy át lehet ugrani a véresebb-durvább jelenetet. Az IW itt is messzire merészkedett, főleg ha azt nézzük, hogy nem feltétlenül kellett a játékba ez a rész, akár ki is hagyható. Azonban a cég úgy gondolhatta, hogy ezen a téren is húznak egy váratlant, és lesz, ami lesz.
 
A pályák változatosak, a történetvezetés alapos és jó, gyorsan váltakoznak a helyszínek és a szereplők. Talán túl gyorsan is. A játék egyetlen gyenge pontja (de az nagyon), hogy iszonyatosan rövid. Amatőrön 5 óra alatt, normálon 6 óra alatt vittem végig, de másodszorra már úgy, hogy gyűjtögettem az „intel”-eket és bejártam más útvonalakat is. Szóval nagyon rövid lett a single rész, azonban azt kell mondanom, hogy ebbe a pár órába mindent bele tettek, amit csak lehetett. A játék egy izgalmi orgia, annyi esemény történik, és annyi látnivaló van a végigjátszás alatt, hogy többször végig kell vinni a pályákat, hogy lássuk amit a készítők elénk tártak (fényképező amerikai katonák, kutyasimogató őrök, guminő a fürdőszobában stb).
 
A hangulatra nem lehet panasz. Ahogy rohanunk Rio-ban a szegénynegyedben és a brazil maffia lecsap ránk, vagy az afgán pályán haladunk a Hummer-rel, a ketten mesterlővészkedés, mind-mind kiváló munka és felejthetetlen élmények. És ne felejtsük el a mindig háttérben történő dolgokat, helikopterek szállnak a fejünk felett, civilek menekülnek a tűzharcok elől, szinte feláll az ember tarkóján a szőr.
 
A készítők sajnálatos, de érthető módon kihagyták a single részből a co-op módot. A történet miatt ez nehezen lett volna megoldható, azonban így is beépítettek egy Speciel Ops részt, ahol egyedül, vagy ketten lehet végigtolni a már single-ben megismert pályákat. Ez annyival több, hogy itt van egy-két újdonság is, ami viszont már nem fért bele a kampányba (új pályák, új szereplők), illetve az első részből ismert pályák is feltűnnek. Ezekből is kipróbáltam/kipróbáltunk már pár részt, sokkal nehezebb, mint a single, de élvezetesebb is volt co-op-ban osztott képernyőn irtani a rosszfiúkat. Általában időre kell megoldani valamit, vagy X ellenfelet kell kiiktatni, majd a feladatok végrehajtása után csillagokat kapunk (Box-on achievementeket is).
 
A rosszak nagy létszámmal és sok fegyverrel képviseltetik magukat a játékban. Az ellenfelek okosak, kúsznak-másznak, gránátoznak és hátunkba kerülnek (Brazil pályán kifejezetten utáltam őket), ha úgy le tudnak minket alázni. Szerencsére társaink legalább ekkora lelkesedéssel vesznek részt a harcokba, és igencsak kemény összecsapásoknak lehetünk szemtanúi. Nem tűnt el az a funkció, hogy vannak halhatatlan főszereplők (Foley, Soap stb), azonban ez nem annyira feltűnő és élményromboló a játékban. A harceszközök tárháza nagy, és tölténnyel sosincs gond, mindig az utunkba akad valami, amit használhatunk a gyilokra (kétkezes shoti, távcsőves AK, Uzi). Vannak fegyverek amiket távcsővel, vagy gránátvetővel látnak el, van amiből egyszerre kettőt vehetünk fel. Nagyon tetszett, hogy a pisztoly eldobható és helyette valami ütősebb nagyobb fegyver is felvehető (ezekkel meg villanó és repesz gránáttal felvértezve, már jók vagyunk). A claymore és az éjjellátó is szerepet kap a játékban, de ezek csak némely pályán találhatóak meg. Hab a tortán a Predator irányítása (1. részben C-130, itt meg a robotrepülőgép), bár ez is csak egy-két helyen szerepel, azonban a SpecOps részen is bevethető.
 
A grafika kicsit becsapós, láttunk már ilyet, alapból minden szép és jó (IW 4.0 graf. motor), azonban több dolog nincs rendesen kidolgozva. Ami nagyon tetszett, azok a karakterek, az állandó akciók (robbanások, zuhanás, rakétázás, mindig van valami a háttérben), a fű gyönyörű, azonban például az ég, a fegyverek vagy az épületek kidolgozása nem tökéletes. De ez csak szőrszálhasogatás, 2009-ben ez így is legalább 9 pont egy 10-es skálán.
 
A zene mindent visz. Nem is tudom, hogy mikor játszottam utoljára olyan játékkal, amelyeknek a zenéje így megfogott volna (de tudom, Halo). Hans Zimmer leszerződtetése tökéletes húzás volt. Minden jelenethez (de legfőképpen Washington megmentése és a játék befejezése) maximálisan passzoltak a dallamok. Először mindig csak halkan hallható, majd egyre hangosabban, maximális élvezet.
 
A fórumokat olvasva a Modern Warfare 2 kapott hideget-meleget (átlagban viszont mindenki 9 köré pontozta), de a pozitív visszajelzés mindig több volt. Legtöbben a játékidővel nem voltak megelégedve, ezt én is osztom, azonban minden más téren a Call of Duty folytatás az év játéka. Nem hiába vártunk ennyit, az eredmény pont az (vagy még több), mint amit szerettünk volna látni. Az Infinity Ward megint lerakott az asztalra egy olyan FPS-t, amit csak koppintani lehet überelni nem (ezek után kíváncsi vagyok a Medal of Honor folytatásra a jelen korban).
 
Cod – Modern Warfare 2 adatlap
 
 
                  Kiadó:
Activision
                  Fejlesztő:
Infinity Ward
                  Típus:
FPS
 
Grafika:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
9,3
Hang/zene:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
Játszhatóság:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Kezelőfelület:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Intelligencia:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Nehézség:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Hangulat:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
Pozitívumok:
Pörgős akciójelenetek, rengeteg fegyver, szép pályák, és igazi Zimmer zene
Negatívumok:
Sok pálya van, de nehézségi szinttől függetlenül rövidek
 
 
Előzetes:
Galéria:
 
 
ÖSSZEGZÉS:
A Modern Warfare első része letett az asztalra valamit, a 2. rész pedig saját magát überelte, mivel nem volt vetélytársa az IW játékának. Remek akciók, jól kidolgozott pályák, sok ellenfél, rengeteg fegyver, és olyan jelenetek, amitől feláll a karunkon a szőr.
T E S Z T E L V E

Címkék: teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://matareseklan.blog.hu/api/trackback/id/tr961522308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása