Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • doggfather: Árpád atyánk mielőtt a Hortobágy villanyoszlopai közé lovagolt volna, Japánban, illetve Ázsiában k... (2020.07.29. 15:16) A ninja színre lép
  • pro need for speed hun: a kocsikat csak gyorsversenyben használhatod (2012.12.31. 14:54) NFS - Undercover kódok
  • r.edina: Kedves Szerkesztő! Egy banneres együttműködéssel kapcsolatban kerestem meg Önt! A részletekkel ka... (2011.05.26. 11:02) Teszt: Dead Space 2 (Xbox 360)
  • szürkebarát: Egész jó könyv (azóta van két másik is a Splinter Cell sorozatban), de messze nem olyan jó(k), min... (2010.12.12. 17:34) Splinter Cell - A sejt
  • Mr. Láb: Ehhhehe jó kis kép. Kissé eltángálták a Qb-t:D:D (2010.10.11. 11:39) Kezdődik az új NFL szezon
  • Utolsó 20

Teszt: Madden NFL 2009 (X-box 360)

2009.01.21. 20:20 | matareseklan | Szólj hozzá!

A Titánok harca. Az óriások küzdelme. Nem véletlenül kezdem ezzel az írásomat, hiszen az NFL-ben szereplő játékosok nagy részének testfelépítése 175 és 200 cm valamint 80 és 160 kg között van. Aki megnéz egy-egy mérkőzést elsőre csak a véres brutalitás, vagy az ütközések durvasága jön át neki. Azonban ha a játék mögé nézünk, rájöhetünk, hogy itt hatalmas elmék harca és bonyolult taktikázás folyik.

Az én kapcsolatom az amerikai focihoz még 2000-hez köthető. Akkor nem tett rám mély benyomást, nem is tetszett, és EA Fifa sorozata tudott még újdonságot nyújtani és órákra odakötni a gép elé. Azonban minden dolog változik. Amikor nemrég otthon feküdtem betegen, hála a Sport1-nek (vagy éppen a Sport2-nek) belenéztem egy NFL mérkőzésbe. Mondhatom, valamiért rögtön megfogott. Nekem elsőre úgy tűnt, hogy a szakkommentátorok is a top-on vannak és pont sikerült egy izgalmas meccset kifognom. Azért is írtam, hogy nem elég a felszínt látni, a színfalak mögött játszódó eseményekre is figyelni kell. Az edzők szerepe, a taktika és ellentaktika kialakítása fontos szerepet tölt be a játékban, így nem csak az izmok, hanem az elmék háborúja is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb mérkőzés nagyon izgalmas és még az utolsó pillanatokban is érheti meglepetés az embert. Egyetlen egy gondom van az amerikai focival, hogy rengeteg szabály van és mindet érteni és megtanulni nehéz, de a közvetítések ebben is segítenek és közelebb hozzák a játékot a nézőhöz (köszönjük Faragó Richard).

Nos, akkor rá is térnék a játékra. Rögtön ki kell kötnöm, hogy mivel az előző NFL, amihez hasonlíthatnám 2000-es, így lehet jócskán túl fogom (vagy le fogom) értékelni ezt az EA kiadást. Azért próbálok minden apró részletre kitérni azokat kielemezni és az örömöt, amit a játék okozott, megosztani másokkal.

Szóval amerikai foci. Aki ismeri, azt nem untatom, aki meg nem, az kattanjon rá, nfl.hu oldalra és ott utána nézhet a szabályoknak, a taktikáknak, a csapatok és játékosok adatainak stb. Azt meg kell említenem, hogy elsőre a játék nehéznek tűnik, hiszen nem csak a kezelést kell megismerni, de olyan szabályok és játékmenet van, amit elsőre nehéz felfogni, megérteni. Azonban a második, harmadik meccs után már könnyebben megy egy-egy play.

Az NFL nagy könnyítése például a Fifa-hoz képest, hogy a gyakorlásra rengeteg lehetőség van, ami nemcsak szórakoztató, hasznos, hanem jól is néz ki, és akár itt is órákat tud az ember eltölteni. A gyakorlás két részre bontható. Az első és legértelmesebb újítás, a Madden IQ. Ezzel kezdéskor találkozunk, ahol maga John Madden (volt játékos és edző, aki az 1976-os idényben megnyerte csapatával a Super Bowlt (NFL nagydöntő). Pályafutása során mérlege máig példamutató, 112 győzelem mellett, csapata csak 32-szer hagyta el vesztesként a pályát. Ráadásul, az edzők számára olyan fontos 100-as lélektani határt is ő érte el a leghamarabb. Legelőször 1993-ban adta a nevét videojáték elkészítéséhez) fogad és ad instrukciókat, hogy mit hogyan kell csinálni. Ennek a lényege, hogy egy virtuális pályán feladatokat kell végrehajtani, ami a védekezésünkre, szerelésre, támadásra, passzolásra ad pontokat. Ezeket találóan Madden IQ pontnak hívják majd a játék során. Ha egy superstar-t (egyéni játékos) vagy franchise-t (bajnokság) elkezdünk, akkor ki lehet választani, hogy kezdő-normál-profi, vagy a Madden IQ szerint játszunk-e. Ez az érték egyébként változik minden egyes mérkőzés után. Persze így kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy első játékunkon nyerünk, feljavulnak a pontok (nem muszáj elfogadni a módosítást), majd a következőn elvernek minket és csökkennek a pontok (ezt sem muszáj elfogadni).

A másik gyakorlási lehetőség az, amikor a pályára kifutva edzőmérkőzést vívhatunk, passzolást, védekezést, támadást stb. tanulgathatjuk az embereinkkel. Ezek nagyon fontosak! Bár a támadást hamar meg lehet tanulni és ha már tudjuk, hogy mikor melyik felállást kell húznunk, akkor jó eséllyel indulhatunk az ellenfeleink ellen. Nekem nem is ezzel volt a bajom, hanem a védekezéssel. Itt rögtön ki kell emelnem, talán csak én vagyok béna, de most még nem mindig fogom fel, hogy vajon hogy indul el a Runningback vagy a Wide receiver, így viszont a védelmem vagy jó, vagy nem… Ennek a gyakorlása erősen ajánlott, mint ahogy egy kis hozzáértés is kel azért. A közvetítések során látom, hogy már felálláskor tudják a riporter urak, hogy mi következik, azonban az én szemem még nem nagyon szokott hozzá, így gyakran buktam be mérkőzéseket emiatt.

És az elég jól teljesítő M.I. miatt fontos, hogy edzettek legyünk. Gyakran átlátják a támadási taktikánkat, és néha a betonvédelmen is át tudnak jönni. Ha nem alkalmazunk megfelelő testcseleket, akkor bizony lefutnak, lecseleznek, vagy éppen ledöntenek minket.

Ha a gyakorlás megvan, akkor lássuk, milyen lehetőségeink vannak a tényleges játékra. Sokféle, de én most két részt emelnék ki bővebben. Az egyik a Franchise, azaz a bajnokság végigjátszása, egy csapattal (vagy többel). Ahogy kell, vannak edzések (itt is szerezhetünk tapasztalati pontokat), majd jönnek a már élesben játszódó mérkőzések.

A másik verzió a SuperStar, azaz listából kijelölve a kedvenc játékosunkat (Matt Ryan) küzdhetünk végig egy idényt. Ez hamar véget érhet, mert ha nem szerepelünk jól, nem kerülünk be a kezdőbe. Ebben a stílusban nem vagyunk végig játékban, csak amikor a pozíciónak megfelelő csapatrész a pályán van. Akkor kell odatennünk magunkat, akkor kell győzelemre segíteni a csapatot. Itt azonban kevesebb beleszólásunk van a mérkőzésbe, ráadásul végigszimulálva egy-egy küzdelmet (ha nem szerepelünk, ez automatikusan így működik), akár 10 perc alatt vége lehet egy összecsapásnak.

Persze itt van még a netes játéklehetőség, a rengeteg infó, amit a menüből tudunk lekérdezni, a Madden IQ bármikori újabb tesztje, valamint létrehozhatunk saját csapatot, stadiont, mezeket, zászlót stb., és így is megküzdhetünk a trófeáért. A minigames elnevezésű részen pedig hajdan volt emlékezetes mérkőzéseket játszhatunk újra megadott beállításokkal (eredmény, felállás, idő). Elég sok minden van benne, ezzel szerintem megnövelték a játék élettartamát. És mint kicsivel fentebb írtam, egy sima edzőmeccs, vagy a Madden IQ gyakorlás is tud élvezetet nyújtani.

Nos, ha kiválasztottuk mit szeretnénk játszani, lássuk, hogy néz ki részletesebben az NFL belülről. A kezdés, ahogy a valóságban, pénzfeldobás, térfélválasztás, trombita, tűzijáték, fanfárok. És jöhet a kezdő rúgás. Magától értetődően, az Offense (Támadó csapat) rész szerintem könnyebben kezelhető, átláthatóbb és jobb. Választhatunk, hogy rögtön passzolunk, vagy átszabjuk a támadást (ne az legyen, amit a gép alapból beállít), és megfelelő gombok lenyomásával távolabbról átláthatjuk a felállást, és azt is, hogy indulnak majd el a támadóink. Ezt szépen felfestik nekünk és mutatják, hogy kezdődobás után kinek passzoljunk.

Ezek után jöhet a Defense (Védekező csapat) rész. Számomra a legnehezebb, legérthetetlenebb, de ez leginkább a rutintalanságom miatt van. A beállítások lehetősége ugyanaz, mint az Offense-nél, azaz, vagy rögtön megkezdjük a játékot, vagy válthatunk taktikát. Ennek kigyakorlása nagyon fontos, mérkőzések bukhatnak el rajta.

Az is pozitívum, hogy akciók és visszajátszás után bejön egy gyorsmenü, amin a gép megadja, hogy mi legyen a felállás és gyors tippeket kapunk, közben pedig megmutatja, hogyan zajlik egy szerelés, vagy levegőben elkapás, gyorsítás…

Akkor a legfontosabb és legélvezetesebb része a leírásomnak, a játékélmény következik. Az valami fantasztikus. Ha nem élveztük a gyakorlást, akkor a tétre menő mérkőzések alatt biztos nagyot tátunk a szánkon. Amint játékban a labda, kemény ütközések, szerelések, futások láthatóak. Durva belemenések vannak és sok sérülés. Itt ki is emelném, hogy ha saját ember sérül vitatható körülmények között, akkor a Challenge play-t azonnal ki kell kérni, azaz a videóbíró visszanézi a jelenetet és dönt a szituációról. Ez is nagyon jól néz ki, az a csapat, aminek a kárára döntenek, dühöng, az edző csapkod, vagy legyintget, nagyon valós. Ezt übereli, amikor méregetik a labda távolságát a vonaltól, vagy touchdown után a gólöröm (ehhez is jó helyen kell lenni, jó időben, jó gombot nyomva). Valamint a bíró is gyakran van szerepben. Bár hiányzott, hogy nem futkos be az akciók után, hogy szétszedje az embereket. Viszont a játékosaink felsegítik egymást és néha pacsiznak is.

Mérkőzés közben visszajátszási lehetőségek vannak, de ha egy negyed véget ért, akkor a gép részletezi, hogy mi történt eddig (fontosabb események kiemelve), ezek újra megnézhetőek több kameraállásból (le is lehet menteni a szebb pillanatokat), valamint láthatjuk a statisztikánkat.

A játékban vannak befolyásoló tényezők. Ha nem a legbiztosabb kezű embernek dobunk, akkor bizony elejti a labdát, a szél elfújhatja a lasztit (rúgásnál mindig figyelembe kell venni), vagy a havas pályán lassabban jutunk előre. Az időjárási tényezők tehát tudnak befolyásolni mérkőzéseket.

Ah, igen, ha már a hónál tartunk, akkor ejtsünk pár szót a grafikáról. Merthogy az is van. Még hozzá nem is akármilyen. Bár ebből a szempontból az idei (azaz tavalyi megjelenésű) Fifa-t sem érheti panasz, azonban az NFL-el szemben mégis látszódnak különbségek. A hóesés, vagy eső után a pályán csúszkáló játékosok koszosak, sárosak lesznek. A hó szépen betakar mindent, nagyon fura tud lenni a játék egy havazás közben. Mielőtt kezdődik a mérkőzés, bemutatják a stadiont, szépen süt a nap, jönnek a játékosok, tűzijáték robban, szépen lett megvalósítva.

Itt csak két dolgot emelnék ki, ami negatívuma a játéknak. Néha kockásak a pálya mellett lévő dolgok, ez zavaró, főleg, ha közel vagyunk hozzá. A másik az, hogy ha touchdown-t dobunk és tovább futunk, vagy kiperdül egy játékosunk a többiek közé a partvonalon kívülre, akkor egyszerűen csak átmegy rajtuk, mintha ott sem lennének. És itt rögtön kiemelném, hogy néha nagyon élettelen a csapat nem aktív része (akik nincsenek játékban), és a közönség is kicsit elnagyoltnak, vagy halottnak tűnik (pedig néha ugrálnak, tapsolnak). És azt itt sem tudom megérteni, hogy miért kell minden mérkőzésre telt házat csinálni, amikor még az NFL-ben sem mindig van így.

Azonban a játékélmény feledteti az ilyen kis butaságokat, az ütközések, a kiabálások (labdaindításkor), a játékosok mozgása, mind átlagos felüli. A hangok is profik lettek, hiszen nem csak a játékosaink, de a közönség, és a kommentátorok is vér profik. Ezek is emelik a szintet, ráadásul a menüzene sem rossz, néha pörgős, néha meg kicsit fekásabb.

Egy bámulatos játék, kiváló hangulat, bámulatos játékélmény és remek grafika. Ezekkel tudnám összegezni az NFL 2009-t. Azt hiszem az EA kitett magáért és senki nem bánja meg, ha befizet erre a játékra. A rengeteg lehetőség több órás/napos kikapcsolódást biztosít. Elmondanám, hogy ha vége lesz most az NFL szezonnak (nemsokára SB döntő) én még 100x előveszem ezt a játékot és tolom amíg 3 ledes nem lesz a konzol. Azt hiszem új szerelmem van, az amerikai foci.

Madden NFL’09 adatlap
 
 
                  Kiadó:
Electronic Arts
                  Fejlesztő:
EA Sports
                  Típus:
Amerikai Foci
 
Grafika:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
8,8
Hang/zene:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Játszhatóság:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
Kezelőfelület:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
Intelligencia:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Nehézség:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
Hangulat:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
Pozitívumok:

Hihetetlen játékélmény, szép grafika, valósághű animációk, és a szintemhez igazodó játéknehézség

Negatívumok:

A védelem irányítása nehéz, a közönség és az oldalvonal mellett állok néha élettelennek tűnnek

 
 
Előzetes:
Galéria:
 
 
ÖSSZEGZÉS:

Aki  szereti az amerikai focit (az rossz ember nem lehet), annak ez a játék is tetszeni fog. Nagyon élethetű, remek grafikával és változatos játéklehetőségekkel (egyéni, csapat). Tetszett, én a rabja lettem…

T E S Z T E L V E

 

Címkék: teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://matareseklan.blog.hu/api/trackback/id/tr43894252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása