Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • doggfather: Árpád atyánk mielőtt a Hortobágy villanyoszlopai közé lovagolt volna, Japánban, illetve Ázsiában k... (2020.07.29. 15:16) A ninja színre lép
  • pro need for speed hun: a kocsikat csak gyorsversenyben használhatod (2012.12.31. 14:54) NFS - Undercover kódok
  • r.edina: Kedves Szerkesztő! Egy banneres együttműködéssel kapcsolatban kerestem meg Önt! A részletekkel ka... (2011.05.26. 11:02) Teszt: Dead Space 2 (Xbox 360)
  • szürkebarát: Egész jó könyv (azóta van két másik is a Splinter Cell sorozatban), de messze nem olyan jó(k), min... (2010.12.12. 17:34) Splinter Cell - A sejt
  • Mr. Láb: Ehhhehe jó kis kép. Kissé eltángálták a Qb-t:D:D (2010.10.11. 11:39) Kezdődik az új NFL szezon
  • Utolsó 20

Japán Nagydíj (2008)

2008.10.12. 09:59 | matareseklan | 37 komment

A mostani futam Japánban egyértelműen bizonyítja, hogy egy Raikkönen és Alonso miért érdemeltek meg vb címet és a Hamilton Massa páros pedig miért nem. Egyértelműen látszódott ez Hamilton gyenge rajtján, akit Kimi könnyen hagyott ott, és a brit pilóta az első kanyarban való kifékezéssel, kisodródással rombolta tovább helyzetét, majd a finn-t is magával rántva adta át az elsőséget Kubica-Alonso párosának. Ezután Massa is megelőzte az angolt és a híres hidegvére ekkor teljesen elhagyta és előjött az a hírhedt vörös köd. Az eredménye? Újabb felesleges manőver, de a zavarba hozott Massa lecsúszott a rázókőről, majd a füvön is csúszkált keveset, kipörgette a McLarenes pilótát, aki előtt ekkor az egész mezőny elment.

Ekkori meglátásom szerint egyikük sem érdemelné meg a vb címet. Persze Sumi, Alonso és még előttük jó néhány pilóta engedett meg már hasonlót magának, de ők folyamatosan elvesztik türelműket, nyugalmukat. De ennek is meglett a következménye. Massa itt, Hamilton meg az elején nem volt szabályos (Kimi-t kilökte versenyhelyzetben), úgyhogy bokszutca-áthajtásos büntetés járt mindkét fenoménnak. Tulajdonképpen a közvetítők folyamatosan felemlegették a két helyzetet, és a brit pilótát nem látták szabálytalannak, vagyis inkább megoszlottak a vélemények.

Közben tisztult a mezőny, Kovalainen, Coulthard, Glock, Sutil szintén kikerültek a képből. A futam nagy győztesének ekkor Alonso és Kubica tűnt, illetve a 3. helyen álló Kimi is jó pozícióban volt. Ő később azt nyilatkozta, hogy Hamiltonnal való ütközéskor megsérült a kocsija, emiatt egyre jobban lemaradt az akkor már 2. helyezett Kubica mögött. Volt egy boxkiállás ami után Alonso élre állt, sőt Pique és Trulli is egyre előrébb voltak. A következő box kiállással annyit változott, hogy Kimi feljött Kubica-ra javította a köridejét folyamatosan, illetve Pique is egyre közelebb ért Raikkönenhez. Az élen Alonso meg arról érdeklődött a box-ban segédkezet nyújtó Renault-osoktól, hogy ki zavarhatja meg a győzelmét. Megsúgom. Senki.

Alonso, Kubica, Raikkönen. Így záródott a Fuji Nagydíj. Massa még behozott egy 8. helyet, mert az egy kiállással szenvedő Webber-t megelőzte. Ez még elvehetik tőle, mert az egyik körben szabálytalan volt Bourdais-val szemben, vagy nyerhet 1 pontot, ha a francia pilótát hozzák ki hibásnak.

A spanyol megérdemelte, és megküzdött azért, hogy a jövő évi szerződésében egy 0-val több szerepeljen. Kimi megint kicsit halovány volt, bár a futam közepén feljavult és Kubica második helye egy ideig veszélyben volt, de aztán a finn is visszavett. Végre hosszú idő után dobogóra álhatott, és ha a Ferrari tényleg megsérült, iszonyat mákja volt. Az első 8-ban még egy érdekesség, Piquet 4. helyezése, amivel a Renault stabilan tartja és megerősítette a 4. helyét a konstruktőri világbajnokságban. Massan 1 (vagy 2) (vagy 0) ponttal közelebb van Hamiltonhoz, az elkövetkező 2 futamon még bármi történhet. Szó szerint bármi, mert Kubica még jöhet feljebb, és ha Hamilton nullázza a futamait (erre kevés az esély, de amilyen idegbeteg szokott lenni, még megtörténhet), akkor akár még ő is beérhet világbajnoknak. Jövő héten Kína, majd november 2-án irány Brazilia.

Címkék: f1

A bejegyzés trackback címe:

https://matareseklan.blog.hu/api/trackback/id/tr23709507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby 2008.10.12. 10:56:52

Vicc az egész! Burdét büntették meg Massa helyett. Nyaják tovább a Ferrari seggét. Már 8 ajándékpontja van Masszának, mégis Lajos király vezet, ennyi.

davidpeter 2008.10.12. 10:59:02

Én most nem értem, hogy ez miről akart szólni...

Zz_ 2008.10.12. 11:07:53

Egy kísérlet során emberszabásúaknak és embereknek egy képernyőn megjelenő számsorozatot kellett memorizálniuk és minél gyorsabban helyesen visszaadniuk. A versenyt egy fiatal csimpánz nyerte, az összes többi résztvevőt megelőzve, akik egyébként egyetemisták voltak.

Ember a majom ellen egy memória játékban – és a győztes: a majom. Ezzel az eredménnyel zárult a Kyotoi Egyetem japán kutatóinak kísérlete. Az öt éves csimpánzok jobban teljesítenek az embereknél, ha a képernyőn röviden felvillanó számsorozatok megjegyzése és visszaadása a feladat. Kutatók szerint ezzel nyilvánvaló, hogy a majmoknak jobb a rövidtávú emlékezetük.
Persze kis előnnyel indulhattak: hat hónapon keresztül készítették fel őket arra, hogy felismerjék és helyes sorrendbe állítsák a számokat.

Az első teszt során a résztvevők előtti képernyőn tetszőleges elrendezésben tűntek fel a számjegyek 1-től 9-ig, majd letakarták őket. A kísérleti alanyok feladata az volt, hogy a számok helyére visszaemlékezve a megfelelő sorrendben érintsék meg a letakart részeket.
A feladatot egy Ayumu nevű csimpánz teljesítette a legjobban. Igaz, hogy nem volt pontosabb az embereknél, de jelentősen gyorsabban dolgozott. A videót itt megnézheted!

A csimpánz eredményesebbnek és gyorsabbnak bizonyult a második tesztben is. Itt a képernyőn 5 számjegyből álló számsorozat tűnt fel, majd 650, 430, vagy 210 ezredmásodperc múlva fehér négyszöggel takarták le. Miközben az emberek esetében a memorizálási idő csökkentésével az eredményesség drasztikusan romlott, a majmok ugyanolyan pontosan emlékeztek.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a csimpánzok a számjegyeket jobban tudják rögzíteni a rövidtávú memóriájukban. Ennek oka valószínűleg egy olyan kognitív képesség erőssége, amely az embereknél már eltűnt, hogy más képességeket tanulhassunk, mint például a beszéd. – mondta a kísérlet vezetője.

icceman 2008.10.12. 11:11:05

Bobby már elmondta a véleményemet

Anti_troll 2008.10.12. 11:24:48

Gusztustalan.

Hamiltont miért büntették meg? Ennyi erővel minden futam minden rajtjánál a fél mezőnyt megbüntethetnék...
Különben is a csapattársa volt ott inkább a vétkes.

Rászálltak az angolra nagyon, ezt még a hülye is látja.

Hát ugye, nem elég piros az autójuk.

Tele van a tököm a Ferrarival, miért kell pont őket nyomni ennyire?

Sumakker alatt a fél világ már megutálta őket, de ha így folytatják, ők lesznek az eldő számú közellenség (remélem)

Hánynom kell tőlük.

Laci 2008.10.12. 11:32:48

Ha ez így megy tovább, Massa-t tényleg a Steward-ok fogják átrugdalni a vb. címre !! Eddig 8 pont, még az elkövetkezendő 2 menet alatt csak találnak neki még egy párat !! Ez olyan mintha el sem indult volna egy futamon de a 10 pontot megkapta a "győzelemért" !!

Cpt. Flint 2008.10.12. 11:39:22

Te valami más bajnokságot nézhetsz, ha azt akarod állítani, hogy Massa v. Hamilton gyenge képességű...
Raikonnen szvsz kiégett. Most éppen szerencséje volt, de nem látszik rajta a lelkesedés, vagy a mindent elsöprő akarás. Massán meg Hamiltonon meg igen. Még ha hibáznak is néha.
Alonsoról inkább nem nyilatkozom, mert baromira utálom.

Zoli 2008.10.12. 11:40:25

nem kicsit elfogult vagy és ha Nálad kanyarról kanyarra változik a "legjobb" kiléte, akkor már többet nem is kell mondanom...

szami 2008.10.12. 11:51:47

szerintem MOST az első kanyarban Hamilton volt forrófejű, amivel tönkretette Raikonnen versenyét, és előmozdította Kubica/Alonso jó szereplését. Massa is elidegeskedte azt a kanyart, amiről lecsúszott, és felöklelte Hamiltont. Aztán viszont Bourdais nem vette figyleembe, hogy a kék lámpa számára arról szól, hogy döntetlen esetén is neki, aki visszatér a játékba, kell engednie. MOST a bírák tényleg rendben kiszórtak mindenkit. De ettől még " matareseklan"-nak igaza van alapvetően, mert ez a két világbajonok-aspiráns még nem érett a higgadt, világbajnokhoz méltó versenyzésre.
ÉN 24 éve minden futamot megnézek, és ismerem a szabályokat is! Ez utóbbit mindenkinek, aki itt hepciáskodik, ajánlom alapos átolvasára!

Anti_troll 2008.10.12. 11:53:24

Ja csak hogy a posthoz is konkrétan hozzászóljak:

sapka szar

Inkább az egysejtűek nemi életén kéne elmélkedned.

Anti_troll 2008.10.12. 11:57:49

Szami

Ezt nem mondhatod komolyan. RENDBEN? HA jól megfigyelted volna, ha már büntetnek akkor nem Hamiltont hanem a csapattársát kellett volna.

Csak ne hepciáskodjon senki?

Mi vagy te öreg, valami csinovnyik?

Ez itt arról szól hogy mindenki elmodhatja a véleményét.

Ha nem tetszik menj vissza a gulagra tábort őrizni.

Különben is sok a felkiáltójel, nem Edének hívnak véletlenül?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.12. 11:58:38

Hát én Ferrari ÉS Kimi drukker vagyok, DE:

szvsz Massa nem kicsit "durci hülyegyerek", ugyanis ÉN azt láttam a tévében, hogy a rajtnál Kimi próbálja helyzetbe hozni azzal, hogy Hamiltont (és a Merciket) megpróbálja feltartani, hogy a "pukkancs" helyzetbe kerülhessen. Tudott élni vele??? NEM! Ennek köszönhető, hogy a fél mezőny elment mellette. Én azt gondolom, hogy Hami büntetése nem volt jogos, normál körülmények között nem tud még három autó berobbanni a Ferka mellé, hacsak az DIREKT nem megy lassabban.

Ezek után - "könnyekkel küzdve mondom" - hogy Hamilton sajnos JOBB pilóta Massánál.

(Amúgy Kimi annak ellenére hogy a kedvencem, megérdemelt volna az évadban egy-két faszkorbácsot, amikor a rendre a futam utolsó harmadában vette észre, hogy folyik a verseny, node ez már mindegy. A lényeg mostmár az lenne, hogy a VB-cím maradjon a Ferrarinál, de ha Massa nem lesz egyéni, hát bazze, meg is érdemli)

Geg 2008.10.12. 12:21:18

Nem is tudom mit mondjak...
Inkább semmit. ;D

hehehehe 2008.10.12. 12:38:31

milyen 8pont idióták? múltkor levágta a sikánt a féreg....ha ott kavicságy van, vagy betonfal, akkor miről beszélünk most? visszaadta a pozíciót, a jó kurvaanyátokat adta vissza :D

ezzel nem massát védem, de az ilyen "sumakker alatt már a félvilág megutálta őket" majmokat a földbe kell taposni.

mi a kurvaanyátokért néztek forma1-et barmok?
nézzetek kosárlabdát, ott a nigger nyer mindig :D

Berkenye 2008.10.12. 12:46:10

Hamilton a felelőtlen rajtbeli viselkedésével elvette Kimi első helyét, ami lehetett volna _talán_ rajt-cél győzelem is, így megérdemelten büntették meg. Ugyanezt tette vele szemben Massa, így ő is megérdemelten kapta a büntetést. Ezekkel szerintem nincs gond. A harmadik konfliktusnál Massa előrébb volt, ami szintén nagyobb esélyt ad arra, hogy helyesen döntöttek a versenybírák.

Hasonló végjátékbeli szabálytalanságok és üközések voltak a múltban is, ettől csúnyábbak is. Schummaher és Senna jóval gusztustalanabban tette ugyanezt.

Ezek által legalább még nyitottabb és így érdekesebb a VB állása. Ráadásul még mindig Hamiltonnak áll a zászló, és bár inkább vagy Raikonnen szurkoló, az éves teljesítmény okán sajnos Hamilton érdemelné meg legjobban a világbajnoki címet.

Ja, a post meg egy nagyon szimpla összefoglaló, hozzádott érték nélkül

Fleurs Du Mal 2008.10.12. 12:56:22

Hamilton nem lesz világbajnok. Egyrészt - annak ellenére amit asszem Mosley mondott (mármint hogy Hamit szeretné világbajnoknak látni) - a FIA nem igazán szívleli a néha enyhén idegbajos titánt mostanság. Másrészt pedig a tavalyi évvége kezd megismétlődni, amikor a McLaren egy olyan hihetetlen betlit mutatott be hogy azt nehéz volt elhinni. Most is megint kezdenek hibát hibára halmozni.

Amúgy pedig szerintem marhaság a verseny után elvenni egy nem nagy sztár pontjait. Nagyon íróasztalon-eldőlő-végeredmény érzést kölcsönöz. Ha Bourdais hibázott, kapjon stop-n-go -t vagy valamit, de verseny közben még. Nem utána egy órával közölni vele hogy 'bocsesz, akkor téged kvázi nulláztunk'. ...miközben én szívem szerint semmit sem ítéltem volna, hameg nagyon muszáj akkor már Massat tettem volna felelősebbé...

khmmm 2008.10.12. 12:56:44

Hamilton ugyanúgy elkapkodja a végét, mint tavaly, ez tény.

Jin 2008.10.12. 13:05:38

Raikonen megérdemlten nyert vb-t? Ez vicc, ugye?

Zoli 2008.10.12. 13:06:31

hehehehe:

"ha ott kavicságy van, ..."
de nem volt ott kavicságy... a "ha" kezdetű mondatokat tartogasd a kocsmába...

Fleurs Du Mal 2008.10.12. 13:07:44

Ki mondta hogy a VB címeket ki kell érdemelni? Egyszerűen nyerni kell. Így vagy úgy.

Lol 2008.10.12. 13:07:49

LOL... azert nezzuk mar meg, mi az eredmeny. Alonso egy bunko fasz, Kimi-vel semmi bajom, csak egy Microsoft van a segge alatt. Hamilton meg kurva jol vezet, rohadt tehetseges a srac, meg ha ez masoknak nem is tetszik.

Ybl 2008.10.12. 13:09:02

Én csak azt nem értem, hogy a Hamiltonnal miért nem járatták végig a szokásos "utat" az F1-ben? Kis csapatnál kezdeni és 2-3 év múlva, ha jól muzsikál, üljön bele egy TOP kocsiba. Én a magam részéről ezt az Alonso gyereket nem bírtam soha, de most azt kell mondjam, megemelem előtte a kalapomat. Kétszeres világbajnok lévén beleült a fostalicska Renault-ba, és volt elég motiváltsága ahhoz, hogy ezt csinálja, amit ma is láttunk. A feka embert azért is utálják sokan, mert a segge alá rakták a jó autót egyből, és ráadásul kivételeztek is vele. Végül még annyit: Go Kimi, Go !!!

Fleurs Du Mal 2008.10.12. 13:12:32

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy Alonso akkor ment a Renaulthoz amikor már nem volt más. A McLarentől szabályos kirugatta magát, és a Ferrarrihoz akart ácsingózni amikor közölték vele hogy oda ugyan nem várják. Maradt a BMW meg a Renault, vagy valamelyik noname csapat.

Ja, és Alonso közölte az igazoláskor hogyha nagyon gyatra a szezon akkor nem is marad tovább egy évnél. NAGYON elkötelezett volt a Renault iránt. ;)

Balt 2008.10.12. 13:18:17

"Későn" kelésből kifolyólag a rajtot sajnos csak visszajátszásból, szemközti kameraállásból láttam (volt helikopter is?), ezt így most nem merném megítélni, elfogadom a versenybírák döntését. Massa büntetését pedig a korábbi (és későbbi) döntéseik támasztják alá, kétségtelenül következetesek: ha Belgiumban jogos volt Hamilton büntetése - alighanem... - akkor most Massa esetében is; és természetesen Burdais-é is. Ma Hamilton és Massa még a verseny elején futott bele, Burdais és a múltkor Hamilton a verseny vége felé, utóbbi nyilván nem teszi lehetővé a "helyszíni bírságolást"... Eddig az objektív véleményem. :)

A szubjektív: a kétségkívül tehetséges Hamilton tavaly Mogyoródon előadott "szerénysége" engem pont arra a következtetésre vezet, mint a blog szerzőjét... És pont attól datálhatóan elmúló Alonso-antipátiám :) szerint a mai eredmény elfogadható, Massa pedig, ha nem tudja Hamiltont befogni, nemcsak önmagát okolhatja, erősen "segít" a csapat is: lásd a Singapore-i meg a belga nagydíj tankolásait. De azért: Forza Ferrari! :))

Balt 2008.10.12. 13:21:04

""ha ott kavicságy van, ..."
de nem volt ott kavicságy... a "ha" kezdetű mondatokat tartogasd a kocsmába..."

A szabályokat ilyen mértékben negligálva az lenne a legeredményesebb, ha a boxutcából kihajtva a szemben menne át célvonalon, aztán "kézifékes" kanyar és újra, 70 körön át. :)

Balt 2008.10.12. 13:25:13

Ybl, teljes mértékben egyetértek. :))
És bizony, a tojáshéjas "nagggyon brittt" Hamilton azt is megengedhette magának élete 7. (8.?) versenyén, hogy fejhangon üvöltözve a főnökével, Ron Dennis-szel a (véletlenül:)) kétszeres világbajnok Alonsot másodpilótának rangsoroltassa... Mindez itt történt Mogyoródon, ugyi.

korpáskriszti 2008.10.12. 13:28:04

Miért mindenkinek az a mániája, hogy kis csapatnál kellett volna kezdenie Hamiltonnak és később nagy csapathoz kerülni? Ez itt nem Japán és a főnök fia. Ez egy business, a McLaren "nevelte fel", ő fizetett érte, ezért nála kezd, hogy hozza vissza a befektetett pénzt. Alonso meg LOL.

Zoli 2008.10.12. 13:35:51

Balt:
melyik szabály(okat) negligáltam?

Ybl 2008.10.12. 13:43:10

Korpa közé keveredett Krisztinek:

Miért lenne ez mánia???
Általában az a világ rendje, ha valaki új helyre kerül, megküzd a jó helyért. Hamiltonnak az F1 új volt. Jellemzően minden kiemelkedő pilóta végig járta a "szamárlétrát". Így sokkal inkább értékelhető volt számukra, ha top csapathoz kerültek, ezzel teljesítményüket ismerték el. Félre értés ne essék, nekem aztán hulla mindegy mit csinálnak a McLaren-nél. De nekem akkor is ez az véleményem.

Balt 2008.10.12. 13:44:27

Nem te, Hamilton, ill. a McLaren.

Bobby 2008.10.12. 13:54:12

Go Hamilton! vörösöknek oboa lesz, még mindenki őket tolja, akkor is!

matareseklan 2008.10.12. 14:09:53

Én továbbra is McLarenes és Raikkönenes vagyok.
De Hamilton valahogy igazán tetszik, sem az amit tavaly, sem az amit idén csinált. Tavaly ráadásul a McLaren megszopatta magát azzal, hogy egyik pilótát sem támogatta, így elvesztették az egyéni, majd a konstruktőri vb-t is. Emlékezzetek rá, hogy Hamilton az utolsó futamon tavaly is a hülyesége miatt bénázta el.

Az, hogy most Massa vétkes volt, mert kilökte Hamiltont, tény és megérdemelte a büntetést. 4 kerékkel a pályán kívül, majd úgy jött vissza, hogy egyenesen beleszállt.
Az, hogy a McLarenes mennyire volt vétkes Kimi kilökésében, hááát elsőre nekem vétkesnek tünt, mert veszélyes játékot produkált. Ráadásul ő is kurvára kisodródott...
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy két vb cím esélyes úgy versenyzett, mint az óviban, vörös köd, majd nyomták mint két idióta...

Szerintem Hamilton egyértelműen olyan, mint a kedvenc csapatom, a Bayern. Van aki szereti, van aki nem, átmenet nincs.

matareseklan 2008.10.12. 14:17:04

A Toro Rosso pilótája 25 másodperces büntetést kapott, ezért a 6. helyről a tizedikre esett vissza a végső sorrendben, továbbá Massa így a nyolcadikról a hetedik helyre lépett elő.
Annak ellenére, hogy nem látta magát vétkesnek, Bourdais egyáltalán nem lepődött meg a büntetésén: "Tudtam. Ha eddig bármikor behívtak a felügyelők, akármilyen ügyben, minden esetben megbüntettek valamiért. Nem tudom miért, nem tudom mit követtem el. Nem hiszem, hogy bármit is rosszul csináltam volna ma vagy a hétvégén bármikor. Három pontja úszott el a csapatnak azért, hogy Massa kaphasson még eggyet - gondolhatják, hogy nagyon boldog vagyok, hogy szerzett még egy pontot!"

rape mode (törölt) 2008.10.12. 14:36:42

Ufó-ként, idegen bolygóról cseppent lényként tekintgetek mostanában a környezetemben rám zúduló gyűlöletáradatban fuldokolva. Utálat fröccsen rám a boltban, a méla undorral kiszolgáló eladó szeméből. Süt belőle a gyűlölet, mert ki kell szolgálnia, mert el kell adnia az árut egy ugyanolyannak, mint ő. Süt a gyűlölet és a gőg a fizetőpincér szemeiből, amikor háromszori könyörgésre hozzám méltóztatik fáradni, s unottan dobja elém a túlszámolt számlát. Derogál neki, hogy a borravalót meg kell köszönnie! Süt a gyűlölet a benzinkutasból, és morcosan, sértődötten gyűri zsebre a borravalót. Érzem, megalázásom naponta rendületlenül folyik. Megalázásunk, egymás általi megaláztatásunk, gyilkos utálkozásunk, irigykedésünk megállíthatatlanul önti zavaros szennyét a nyakunkba.
Miért?

Miért ez a szitok-átok hadjárat egymás ellen?
Kinyitom a TV-t, ömlik belőle a habratyolás, egymás sértegetése. Előveszem a sajtót, teli van gyalázkodással, lejáratással, hazugsággal. Mellébeszél a kormány, a hivatal, az ellenzék, hazudik mindenki szemrebbenés nélkül. Miért? Úgy érzem, hogy bepánikolva, félelmében igyekszik a polgár megszabadulni átkos múltjától, kiokádni megalkuvásait, bűneit, 40 év elhallgatott kis és nagy disznóságait. Egymás gyalázásával, uszítással próbálja az új rendben pozícióját megerősíteni. A virtuális lejáratás, kémkedés mindennapjait éljük.
Miért?

A családok élete pokol, acsarkodás és marakodás. A gyerekek riadtan bújnak a sarokba, vacognak, és sírva kullognak el az őket eltoló anyától. Ölelésre kitárt kis kezük bénán hanyatlik le a rideg szavaktól: „Hagyjál már, nem látod, hogy ideges vagyok!”
Ufó-ként járok az országban, s riadtan konstatálom: Magyarországon megszűnt a szeretet, a béke, egymás megbecsülése. Amúgy is fogyó népességünk gyilkolja, öngyilkolja, elűzi egymást ebből a sokaknak oly drága kis hazából. Menekülne a nép, csak nem tudja, mi elől, és hová? Bele a bűzlő kapitalizmus mohó poklába, cselédnek, bébiszitternek, kutyasétáltatónak, mert ötször annyi a bére, mint itthon egy szakmunkásnak.

Olyan ez, mint, amikor a vadnyulak próbálnak a hajtók gyűrűjéből kitörni, elkerülendő a feszülő hálót, a hurkot, mely menthetetlenül a nyakukra fonódik. Így vergődik a polgár, s próbál maradék kis pénzével szerencsét, kis bizniszeket kötni, tisztességesen vállalkozni, de mivel nincs tapasztalata a vad kapitalizmus mocsarában való járásra, hamarosan elnyeli a mocsár, megbukik, pénze elúszik, s eheti a munkanélküliek keserű kenyerét, avagy uzsorások markába kerülve szorul a nyakán a hurok.

Szomorúan látom, ahogy csúszik ki a munka hajdani életvidám és gondtalan munkatársaim, barátaim kezéből, fogy el lábuk alól a talaj. Kinek jó ez? Ez a nép nem hülye. Ez a nép méltóságában lett megsértve, arcul csapva, szemen köpve a pénz istene, Mammon által. És amikor kihúzzák alóla a talajt, akkor még ostorozzák, önérzetében sértik, becsületében mocskolják nap, mint nap, sajtón, rádión, TV-n keresztül.

A minap otthon voltam szülőfalumban. Összetalálkoztam a régóta magányosan élő Bözsi nénivel. Vedlett gönceiben, hajlott derékkal, karjain koszos szatyrokat cipelve, kukázásból tért haza. Mellette hű kutyái csaholtak vidáman. Kivettem kezéből a szatyrokat, s elkísértem hazáig. És a kapu előtt megállva, szemeit szeretettel körülhordozva a kutyaseregen, egyre csak mondta, csak mondta.

– Tudja, engemet ezek a kis állatok éltetnek. Hozzám csapódtak, kivetette őket is a társadalom, mint engemet. Nincs senkijük, rajtam kívül, megértjük egymást. Szeretetben élünk... Ellátom őket. Kukázok: értük. A hentestől kidobásra ítélt nyesedéket kérek. A maszek vendéglőstől ételmaradékot kunyerálok nekik – és persze magamnak is. Mert, aki az élet peremén van, túl a hetvenen, az már semmit ne várjon senkitől. Nekem itt vannak ők. Én vagyok a királynéjuk, s ők az én alattvalóim. Szeretjük egymást, Istenem, hát baj ez? Miért baj ez, mondja meg? Miért fáj egyeseknek ez a nagy békesség én nálam. Miért akarják a sintérrel elvitetni a barátaimat? Ha ők nem lesznek, mi marad nekem? Gonoszak az emberek, nagyon gonoszak... Emberfarkasok... Emberfarkasok...

korpáskriszti 2008.10.12. 14:55:05

Ybl, melletted akkor rendesen elment az élet. Egyetértek vele, hogy a szamárlétrán célszerű végigmenni, elsősorban az olyan egyszerű hibák kiküszöbölése miatt amiket Hamilton sorban elkövet, de itt már nem erről van szó. Ez biznisz, kőkeményen. Például angol focibajnokságban is vannak saját nevelésű emberek, akik nem a kis csapatoknál kezdenek, hanem egyből a nagyoknál. Mert a nagy csapatok fiatalon ráteszik a kezüket és azért nevelik, tanítják, gyakorlatilag pénzt ölnek beléjük, hogy a nagy csapatba érkezéskor már nagyon jó legyen és úgy kezdjen. Nincs kis csapat, nincs tökölés, egyből ifiből premier league-be. Pont ugyanez megy itt is.

SheronComb 2008.10.12. 19:11:38

korpáskriszti
Nem a tökölés hiányzik Hamiltonból, hanem az alázat, ami minden sporthoz kell. A mercisek elszúrták már tavaly. Akkor kellett volna Alonso mellé állniuk, akkor tavaly vb bajnokok lehettek volna, Hamiltonnak meg jót tett volna az az egy év, hogy megtanulja, ő sem tökéletes, hibázhat. Ha nem emelték volna rögtön piedesztálra, lehet, hogy nem képzelné magáról, hogy tökéletes. Akármilyen tehetséges, a rutin hiányzik belőle. Mint tudjuk, mindenki a saját hibáiból tanul, ő is tanulhatott volna egy évig, most tuti vb bajnok lehetne. De így nem biztos idén sem a vb cím. Most már komolyan Kubicának szurkolok:)
süti beállítások módosítása